Οι καλύτερες συμβουλές για ανακαίνιση μπάνιου

Μπορεί το μπάνιο να είναι το πιο μικρό συνήθως δωμάτιο του σπιτιού μας, ωστόσο δεν παύει να είναι ένα από τα πιο σημαντικά. Όχι μόνο είναι αυτό στο οποίο πλενόμαστε κι ετοιμαζόμαστε κάθε μέρα για τη δουλειά μας – για πολλούς είναι το δωμάτιο από το οποίο ξεκινά η μέρα – αλλά ένα σύγχρονο και καλοδιατηρημένο μπάνιο μπορεί να αυξήσει αρκετά την αξία ενός σπιτιού, ειδικά αν σκέφτεστε να το πουλήσετε ή να το νοικιάσετε. Δεν είναι λοιπόν καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι τα projects ανακαίνισης ξεκινούν συχνά από το μπάνιο. Τελευταία μάλιστα, παρατηρείται ότι όλο και περισσότεροι ανακαινίζουν μόνο το μπάνιο τους.

Παρά λοιπόν το σχετικά μικρό μέγεθος του μπάνιου, η ανακαίνιση του κάθε άλλο παρά απλή υπόθεση δεν είναι. Ας δούμε λοιπόν μερικές συμβουλές για την ανακαίνιση μπάνιου, έτσι ώστε να μπορείτε να οργανώσετε καλύτερα και όσο το δυνατόν πιο άρτια το project σας.

Κανονίστε σωστά τις εργασίες

Μία ανακαίνιση μπάνιου κάθε άλλο παρά απλή υπόθεση είναι. Συνήθως απαιτούνται πολλές εργασίες και μάλιστα από τεχνίτες διάφορων ειδικοτήτων για να ολοκληρωθεί πλήρως ένα τέτοιο project, είναι λοιπόν απολύτως απαραίτητο να κανονίσετε σωστά τις εργασίες για να μην ξηλώνει το ένα συνεργείο τη δουλειά του άλλου. Ο γενικός κανόνας είναι ότι οι εργασίες ξεκινούν από το ταβάνι, περνάνε στους τοίχους και τελειώνουν στο πάτωμα, οπότε θα πρέπει να σας πει  κάθε τεχνίτης τι ακριβώς πρέπει να κάνει και ποιες εργασίες πρέπει να έχουν γίνει ήδη για να κάνει τις δικές του, έτσι ώστε να μπορέσετε να κανονίσετε και το πρόγραμμα.

Σκεφτείτε και χρηστικά

Οι περισσότερες ανακαινίσεις επικεντρώνονται στον αισθητικό τομέα και απλά φροντίζουν να κάνουν το μπάνιο πιο μοντέρνο και «γκλαμουράτο». Αυτό σε καμία περίπτωση δεν είναι κακό, απλά θα πρέπει να φροντίσετε να μην γίνει εις βάρος της χρηστικότητας του χώρου. Πριν λοιπόν προσθέσετε μια μπανιέρα ή μια ντουζιέρα ή ακόμη και πριν αλλάξετε το έπιπλο του καθρέφτη σας, καλό θα ήταν να σκεφτείτε αν αυτή η αλλαγή θα είναι και χρηστική αν δηλαδή θα κάνει και τη ζωή σας πιο εύκολη. Ένα μοντέρνο αλλά δύσχρηστο μπάνιο – ένα μπάνιο στο οποίο ο καθρέφτης είναι πολύ χαμηλά ή πολύ ψηλά για παράδειγμα – σίγουρα δεν αποτελεί αναβάθμιση για ένα σπίτι.

Αλλάξτε τον φωτισμό και τα ηλεκτρολογικά

Μπορεί να σας φαίνεται παράξενο, ωστόσο ο φωτισμός παίζει τεράστιο ρόλο σε ένα μπάνιο και μπορεί να αλλάξει σημαντικά την εμπειρία σας σε αυτό. Πολλά μπάνια έχουν απλά μία λάμπα και μάλιστα στη μέση του δωματίου, πράγμα που σημαίνει ότι δεν παρέχει αρκετό φωτισμό παντού και κάνει απλές δραστηριότητες όπως το ξύρισμα και το μακιγιάζ πολύ δύσκολες. Επιπλέον, δεν είναι λίγοι ο καθρέφτες που έχουν μεν λάμπες, αλλά αυτές είναι πολύ αδύναμες. Μεταφέροντας τον κεντρικό φωτισμό και αλλάζοντας αυτόν του καθρέφτη σας θα κάνετε απλά τη ζωή σας πιο εύκολη και θα δώσετε νέα πνοή στο μπάνιο σας. Καλό θα ήταν επίσης να προσθέσετε και πρίζες έτσι ώστε να έχετε πάντα που να βάλετε τη ξυριστική μηχανή ή το πιστολάκι σας. Ακόμη και μία πρίζα κοντά στη λεκάνη μπορεί να φανεί χρήσιμη αν σας αρέσει να χαζεύετε στο κινητό σας όση ώρα είστε στη τουαλέτα.

Κάντε σωστές μετρήσεις

Πριν να επιλέξετε έπιπλα ή είδη υγιεινής για το ανακαινισμένο μπάνιο σας, θα πρέπει να είστε απόλυτα σίγουροι ότι χωράνε σε αυτό και ότι δεν θα δημιουργήσουν προβλήματα λόγω του μεγέθους τους στο σημείο που θέλετε να τα βάλετε. Ένας μεγάλος πάγκος ας πούμε μπορεί να μην επιτρέπει στη πόρτα να κλείσει. Γενικά, θα πρέπει πάντα να έχετε μαζί σας ένα μέτρο πριν να σκεφτείτε να αγοράσετε ή να τοποθετήσετε οτιδήποτε για το μπάνιο σας.

Εμπιστευθείτε ένα τεχνικό γραφείο

Αυτή είναι και ίσως η πιο απλή αλλά και χρήσιμη συμβουλή. Ένα τεχνικό γραφείο θα αναλάβει να προγραμματίσει και να βγάλει πέρα όλες τις εργασίες αλλά και να σας βοηθήσει να κάνετε τις σωστές αγορές και προσθήκες. Είτε πιάνουν τα χέρια σας είτε όχι, είναι η καλύτερη λύση για μια ανακαίνιση μπάνιου