Η πατητή τσιμεντοκονία είναι ένας νέος, πολύ μοντέρνος και πάνω απ’ όλα 100% Ελληνικός τρόπος για να ανανεώσετε τόσο το εσωτερικό όσο και το εξωτερικό του σπιτιού σας. Πλέον αποτελεί μία από τις πιο δημοφιλείς τάσεις στη διακόσμηση και τις ανακαινίσεις, ωστόσο αρκετοί δεν γνωρίζουν πολλά γι’ αυτή. Ας τη γνωρίσουμε λοιπόν λίγο καλύτερα.

Τι είναι η πατητή τσιμεντοκονία

Η πατητή τσιμεντοκονία είναι ένα ιδιαίτερα εύπλαστο και ανθεκτικό δομικό υλικό με κύριο συστατικό του Θηραϊκή γη. Η σύνθεση του είναι απόλυτα φυσική, πράγμα που το κάνει υποαλεργικό, ενώ προσφέρει και προστασία από τα μικρόβια και άλλους μικροοργανισμούς. Αποτελείται από θηραϊκή γη, η υδράσβεστο, χαλαζιακή άμμο και κεραμάλευρο. Η κύρια διαφορά του από τη κλασική τσιμεντοκονία είναι το γεγονός ότι η πατητή αποτελεί το τελικό προϊόν και όχι τη βάση πάνω στην οποία θα τοποθετηθούν άλλα υλικά.

Σημαντικότερες ιδιότητες της πατητής τσιμεντοκονίας

Απόλυτα στεγανή: Η στεγανότητα της πατητής τσιμεντοκονίας είναι τέλεια, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να τοποθετηθεί τόσο στο μπάνιο και τη κουζίνα όσο και στο εξωτερικό του σπιτιού σαν μονωτικό υλικό. Είναι τόσο στεγανή που κατασκευάζονται μπανιέρες και νιπτήρες αποκλειστικά από αυτήν.

Μεγάλη ευελεξία: Η πατητή τσιμεντοκονία έχει πάρα πολλές χρήσεις κι εφαρμογές. Μπορεί να τοποθετηθεί τόσο σε πάτωμα όσο και σε τοίχο σε όλα τα δωμάτια και τους χώρους του σπιτιού, ακόμη και τους εξωτερικούς. Επιπλέον, μπορεί να αποτελέσει και το κύριο υλικό για τη κατασκευή νιπτήρων και άλλων παρόμοιων ειδών. Τέλος, είναι εξαιρετικά εύπλαστη, οπότε μπορείτε να εφαρμόσετε πολλές τεχνοτροπίες για πιο ξεχωριστά και design αποτελέσματα.

Εύκολη τοποθέτηση: Αυτό που κάνει τη πατητή τσιμεντοκονία τόσο μοναδική είναι το γεγονός ότι είναι από μόνη της στοιχείο διακόσμησης και design. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί απλά να καλύψει κάποια επιφάνεια, για παράδειγμα ένα πάτωμα καλυμμένο με πλακάκια, χωρίς να γίνει αφαίρεση του προηγούμενου υλικού. Επιπλέον, μετά τη τοποθέτηση και το στέγνωμα της πατητής τσιμεντοκονίας το project έχει στην ουσία τελειώσει αφού δεν πρόκειται να τοποθετηθεί κάποιο άλλο υλικό πάνω της. Με απλά λόγια, είναι ιδανική για γρήγορες ανακαινίσεις.

Εξαιρετικά ανθεκτική: Η τοποθέτηση βερνικιού σε μια επιφάνεια καλυμμένη με πατητή τσιμεντοκονία την κάνει στην ουσία άτρωτη. Μετά το βερνίκωμα η τσιμεντοκονία αυτού του είδους δεν σπάει, δεν παρουσιάζει ρωγμές και δεν επηρεάζεται από τις αλλαγές της θερμοκρασίας. Θα είναι όπως ήταν τη πρώτη μέρα που τοποθετήθηκε μέχρι να την αφαιρέσετε!

Προτάσεις τοποθέτησης

Σε πάτωμα
Πρόκειται για την πλέον διαδεδομένη εφαρμογή της πατητής τσιμεντοκονίας αφού μπορεί έτσι μπορεί πολύ εύκολα να δοθεί νέα πνοή σε κάποιον χώρο. Η τοποθέτηση θα γίνει απλά καλύπτοντας το προηγούμενο πατωμα.

Σε τοίχο
Άλλη μία πολύ καλή πρόταση για τη πατητή τσιμεντοκονία είναι η τοποθέτηση σε τοίχο στον οποίο και θα προσφέρει πολύτιμη μόνωση τόσο από τη θερμοκρασία όσο και από το νερό. Ο τοίχος μπορεί να είναι είτε εσωτερικός, είτε εξωτερικός και η τοποθέτηση γίνεται εύκολα και γρήγορα μετά από μία απλή προετοιμασία.

Στο μπάνιο
Εδώ μιλάμε για τη πλέον διαδεδομένη χρήση της πατητής τσιμεντοκονίας. Όχι μόνο μπορεί να αντικαταστήσει τα πλακίδια, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τη δημιουργία μοντέρνων και εξαιρετικά ανθεκτικών επίπλων μπάνιου.