Τα πλακίδια, τα γνωστά σε όλους μας πλακάκια με άλλα λόγια, πλέον αποτελούν μία από τις κορυφαίες τάσεις της διακόσμησης. Αυτό γίνεται για δύο κυρίως λόγους, ο πρώτος είναι φυσικά η μεγάλη ποικιλία σε χρώματα και σχέδια που παρατηρείται σε αυτά και ο άλλος είναι απλά το πόσο πρακτικά αλλά κι εύκολα στη συντήρηση είναι. Το καθάρισμα των πλακιδίων είναι εύκολο και γρήγορο ενώ αν γίνει ζημιά σε κάποιο, η λύση είναι απλά η αφαίρεση και αντικατάσταση του.

Δεν είναι λοιπόν καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι η αντικατάσταση και η τοποθέτηση πλακιδίων είναι πλέον από τις πιο συχνές εργασίες που γίνονται σε κάθε ανακαίνιση, πολλές φορές μάλιστα τοποθετούνται και σε δωμάτια και χώρους που, παραδοσιακά τουλάχιστον, δεν συνηθίζεται να έχουν πλακίδια, όπως το σαλόνι ή το υπνοδωμάτιο. Με άλλα λόγια, τα πλακάκια πλέον μπαίνουν παντού.

Η τοποθέτηση πλακιδίων μπορεί να φαντάζει σαν μια πολύ απλή εργασία, δεν είναι άλλωστε σπάνιο φαινόμενο κάποιος που δεν είναι «μάστορας» να αλλάζει μόνος του κάποιο σπασμένο πλακίδιο. Στην περίπτωση της ανακαίνισης όμως ή της αλλαγής πολλών πλακιδίων, οι εργασίες θα πρέπει να γίνουν από έναν ειδικό για να μην δημιουργηθούν κακοτεχνίες που μπορούν να δημιουργήσουν αισθητικά και όχι μόνο προβλήματα. Ας δούμε λοιπόν τα βήματα μιας «επαγγελματικής» τοποθέτησης πλακιδίων.

Βήμα πρώτο: Έλεγχος του χώρου και μετρήσεις

Το πρώτο βήμα σε μία τοποθέτηση πλακιδίων, όπως και σε κάθε ανακαίνιση ή εργασία στο σπίτι, είναι η εκτίμηση του χώρου από έναν ειδικό για να γίνει η σωστή επιλογή των υλικών αλλά και μια εκτίμηση του μεγέθους των εργασιών.

Ο ειδικός λοιπόν θα επισκεφτεί το σπίτι σας και θα συζητήσει μαζί σας σχετικά με το που θέλετε να τοποθετήσετε πλακίδια και φυσικά θα σας κάνει και ο ίδιος κάποιες προτάσεις. Στη συνέχεια θα κάνει μετρήσεις στους χώρους στους οποίους θα γίνουν οι εργασίες.

Βήμα δεύτερο: Επιλογή πλακιδίων

Αφού γίνει η εκτίμηση του μεγέθους του έργου και γίνουν και οι ανάλογες μετρήσεις, θα πρέπει να γίνει η επιλογή των πλακιδίων που θα τοποθετηθούν στον χώρο. Εδώ θα παίξει σημαντικό ρόλο το look που θέλετε να επιτύχετε και φυσικά το γούστο σας. Οι τεχνικοί θα χρησιμοποιήσουν τις μετρήσεις σαν οδηγό για να σας βοηθήσουν να επιλέξετε το κατάλληλο μέγεθος πλακιδίων και φυσικά να υπολογίσουν το πόσα θα χρειαστούν.

Εννοείται ότι το προσωπικό του καταστήματος θα σας βοηθήσει με κάθε τρόπο για να βρείτε το τέλειο πλακάκι για σας αλλά και για να καταλάβετε πως θα δείχνει στον χώρο σας.

Βήμα Τρίτο: Εργασίες

Αφού λοιπόν γίνουν όλες οι απαραίτητες προεργασίες, το project θα ξεκινήσει κι επίσημα. Το πρώτο πράγμα που θα γίνει είναι η αφαίρεση των παλιών πλακιδίων – αν κι εφ’ όσον υπάρχουν – και η προετοιμασία των τοίχων, η οποία περιλαμβάνει και την μόνωση και στεγανοποίηση τους, για να μπορέσει να ξεκινήσει η διαδικασία της τοποθέτησης.

Μετά την τοποθέτηση των πλακιδίων θα γίνει και η αρμολόγηση – πλέον μάλιστα ο αρμός μπορεί να έχει και χρώμα και να γίνει και αυτός μέρος του όλου décor αλλά και του look των πλακιδίων – και στη συνέχεια το φινίρισμα και η διόρθωση των μικροατελειών έτσι ώστε να παραδοθεί ένα άρτιο τόσο τεχνικά όσο και αισθητικά έργο. Όσα πλακάκια περισσέψουν, καλό θα ήταν να αποθηκευτούν για να χρησιμοποιηθούν για την αντικατάσταση σπασμένων πλακιδίων.