Η ανακαίνιση είναι κάτι που συνήθως γίνεται για να ανανεωθεί ένα σπίτι στο σύνολο του ή ένας χώρος του και να γίνει πιο χρηστικό αλλά κι αισθητικά ευχάριστο και όμορφο. Ωστόσο δεν είναι αυτός ο μόνος λόγος για να ανακαινίσει κανείς τη κατοικία του. Ένα σπίτι δεν είναι μόνο τα δωμάτια του και γενικά τα μέρη που βλέπουμε. Στη καρδιά του βρίσκονται διάφορες «υποδομές» που αν παρουσιάσουν κάποιο πρόβλημα, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι καταστροφικά.

Οι σωληνώσεις ενός σπιτιού, είτε πρόκειται για αυτούς της ύδρευσης και αποχέτευσης είτε γι’ αυτούς της θέρμανσης, ταλαιπωρούνται παρά πολύ και είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι και ανυπεράσπιστοι ενάντια στο πέρασμα του χρόνου, ειδικά αν είναι μεταλλικοί. Αυτό σημαίνει ότι όσο περνάει ο καιρός, τόσο αυξάνονται και οι πιθανότητες να παρουσιάσουν σοβαρά προβλήματα, τα οποία μάλιστα μπορεί να εμφανιστούν και ξαφνικά και να προκαλέσουν μεγάλες ζημιές. Αν το σπίτι σας είναι πάνω από 15-20 ετών και δεν έχουν αλλαχθεί οι σωληνώσεις του, θα πρέπει να τις ανανεώσετε άμεσα με τις ανάλογες υδραυλικές εργασίες.

Ανακαίνιση και υδραυλικές εργασίες

Κατά τη διάρκεια μιας γενικής ανακαίνισης ή ακόμη και μιας σε κάποιο συγκεκριμένο χώρο του σπιτιού, θα γίνουν πολλές εργασίες και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα γίνουν και σκαψίματα. Μία ανακαίνιση λοιπόν, είναι μία άριστη ευκαιρία για να κάνετε υδραυλικές εργασίες και να αλλάξετε τους σωλήνες του σπιτιού σας έτσι ώστε να προλάβετε τις όποιες ξαφνικές βλάβες.

Με άλλα λόγια, πριν ξεκινήσετε θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας ότι δεν νοείται ανακαίνιση χωρίς εργασίες στις σωληνώσεις.

Σχεδιασμός κι εκτέλεση εργασιών

Αν δεν είστε υδραυλικός, τότε είναι λογικό να μην έχετε τις ανάλογες γνώσεις και ικανότητες για να καταλάβετε ποιες εργασίες πρέπει να γίνουν στις σωληνώσεις, γι’ αυτό και όταν ετοιμάζετε μια ανακαίνιση, θα πρέπει να μιλήσετε με έναν ειδικό μηχανικό ή υδραυλικό για να σας πει τι πρέπει να γίνει. Ο ειδικός θα λάβει υπόψη του τα στοιχεία που θα του δώσετε σχετικά με την ηλικία και τη κατασκευή του κτιρίου και θα προχωρήσει στο σχεδιασμό και τη κοστολόγηση των εργασιών. Οι πιο συνηθισμένες εργασίες είναι η αντικατάσταση των σωλήνων ύδρευσης και αποχέτευσης με PVC και των σωλήνων θέρμανσης με χάλκινες ή πολυστρωματικές σωλήνες.

Οι εργασίες θα γίνουν από εξειδικευμένο προσωπικό με σεβασμό προς το σπίτι και τη γειτονιά και φυσικά μέσα στα συμφωνημένα χρονοδιαγράμματα και πάντα υπό την επίβλεψη ενός έμπειρου μηχανικού.

Το συμπέρασμα είναι ότι δεν πρέπει ποτέ να παραμελείτε τους σωλήνες του σπιτιού σας, ειδικά αν είναι παλιό. Αν λοιπόν νιώθετε ότι οι σωλήνες σας δεν είναι και πολύ καλοί κι έχουν αρχχίσει να παρουσιάζουν προβλήματα, ίσως να είναι η ώρα για μια ανακαίνιση με τις απαραίτητες υδραυλικές εργασίες.