Μία ανακαίνιση συνήθως γίνεται για να αλλάξει κάπως κάποιος χώρος ενός σπιτιού ή το σπίτι στο σύνολο του, έτσι ώστε να πάρει νέα πνοή και να γίνει πιο ευχάριστο. Είναι με άλλα λόγια μια πιο οικονομική λύση από την αγορά νέου σπιτιού για όσους έχουν βαρεθεί το σπίτι τους. Δεν είναι όμως μόνο αυτός ο λόγος που γίνονται οι ανακαινίσεις. Όσοι έχουν πολύ παλιά σπίτια, με μία ανακαίνιση μπορούν να τα φέρουν στον εικοστό πρώτο αιώνα και να τα κάνουν πιο σύγχρονα, αναβαθμίζοντας τις υποδομές τους. Τα ηλεκτρολογικά παλιών σπιτιών πλέον χρειάζονται σε μεγάλο βαθμό αλλαγή και ανανέωση.

Τα σπίτια που σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν τις δεκαετίες του 80 και του 90, δυστυχώς δεν έχουν κατασκευαστεί με βάση τις σημερινές μας τεχνολογικές ανάγκες, οι οποίες εκείνες τις εποχές πιθανόν και να έμοιαζαν βγαλμένες από ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Έτσι δεν είναι σπάνιο φαινόμενο πολλά σπίτια να έχουν απαρχαιώμενα ηλεκτρικά και τηλεφωνικά δίκτυα που δεν επιτρέπουν σε κάποιες συσκευές να λειτουργούν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους, αλλά κι ελλείψεις σε πρίζες ρεύματος και τηλεφώνου.

Ας δούμε ποιες είναι οι απαραίτητες ηλεκτρολογικές εργασίες που πρέπει να γίνουν σε κάθε ανακαίνιση, είτε πρόκειται τια παλιότερο είτε για πιο μοντέρνο σπίτι.

Αντικατάσταση γραμμών ρεύματος: Οι σύγχρονες συσκευές έχουν πολύ μεγαλύτερες απαιτήσεις σε ενέργεια απ’ ότι οι παλιότερες, ειδικά αυτές στη κουζίνα, γι’ αυτό και πολλές φορές θα πρέπει να αντικατασταθούν οι παλιές γραμμές με νέες πιο ισχυρές. Στη φάση αυτή μπορεί να γίνει και προσθήκη νέων πριζών για να μη γεμίζει το σπίτι με πολύπριζα.

Προσθήκη συστήματος συναγερμού: Ένας συναγερμός είναι πλέον απαραίτητος σε κάθε σπίτι, ωστόσο η εγκατάσταση του μπορεί συχνά να έχει άσχημο αισθητικό αποτέλεσμα αν δεν γίνει στα πλαίσια ανακαίνισης. Η ανακαίνιση λοιπόν είναι η ιδανική ευκαιρία για να μπορέσει ο ηλεκτρολόγος να περάσει τον συναγερμό όπως πρέπει και κρατώντας τα καλώδια και τα άλλα μέρη του μακριά από τη κοινή θέα.

Έλεγχος γραμμών τηλεφώνου και προσθήκη πριζών: Τις δεκαετίες του 80 και του 90 κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει την τεράστια επιτυχία του internet, γι’ αυτό και τα σπίτια είχαν συχνά μία και μοναδική πρίζα τηλεφώνου ενώ οι τηλεφωνικές τους γραμμές δεν ήταν και της καλύτερης ποιότητας. Με τις κατάλληλες ηλεκτρολογικές εργασίες λοιπόν, μπορείτε να αποκτήσετε πρίζες τηλεφώνου σε όλο το σπίτι και να επιδιορθώσετε τυχόν βλάβες και βραχυκυκλώματα που σας  δημιουργούν προβλήματα με τις ταχύτητες και τη σταθερότητα της σύνδεσης σας στο internet.

Εντοιχισμένα καλώδια για τηλεόραση και όχι μόνο: Στα σπίτια συχνά συναντάμε ένα χάος από καλώδια συσκευών ψυχαγωγίας, ειδικά αν υπάρχει κάποιο home cinema. Σε μια ανακαίνιση λοιπόν, μπορείτε να ζητήσετε να γίνει «εντοιχισμός» των καλωδίων της κεραίας της τηλεόρασης σας και να τοποθετηθεί κι έξοδος για δορυφορική σύνδεση. Επιπλέον, μπορεί να γίνει κι εσωτερική εγκατάσταση καλωδίων ηχείων για να στήνετε τα ηχεία σας χωρίς περιττές προεκτάσεις.