Μία ανακαίνιση συχνά φέρνει στον νου εικόνες ταλαιπωρίας και πολύπλοκες εργασίες που θα διαρκέσουν αρκετό καιρό και θα αναστατώσουν σημαντικά τη ζωή των ενοίκων του σπιτιού. Αυτό πλέον δεν ισχύει, κυρίως λόγω της προόδου της τεχνολογίας αλλά και της ευρείας χρήσης υλικών όπως οι γυψοσανίδες. Οι γυψοσανίδες αποτελούν πλέον ένα από τα πιο ευρέως διαδεδομένα δομικά υλικά και είναι το κύριο στοιχείο της λεγόμενης ξηρής δόμησης.

Με τη ξηρή δόμηση και τη χρήση γυψοσανίδων, μπορείτε να αλλάξετε σημαντικά την εικόνα ή ακόμη και τη διαρρύθμιση ενός χώρου, χωρίς να χρειαστεί να κάνετε γκρεμίσματα ή πολύπλοκες οικοδομικές εργασίες. Οι γυψοσανίδες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργήσετε εσοχές σε τοίχους και ταβάνια, χωρίσματα χώρων ή δωματίων ή ακόμη και για την κατασκευή ραφιών και αποθηκευτικών χώρων και τη δημιουργία ψευδοροφών με κρυφό φωτισμό.

Το μεγάλο πλεονέκτημα των γυψοσανίδων είναι φυσικά η εύκολη τοποθέτηση τους αλλά οι λόγοι για να τις προτιμήσετε δεν σταματούν εκεί. Ας δούμε ποια είναι τα κορυφαία τους χαρακτηριστικά που τις κάνουν και τόσο δημοφιλείς.

Είναι φυσικές και ασφαλείς χάρη στο φυσικό γύψο: Το κύριο υλικό της γυψοσανίδας είναι ο φυσικός γύψος, ένα φυσικό υλικό που όχι μόνο συναντάται σε αφθονία στην Ελλάδα, αλλά έχει και πάρα πολλές και ευεργετικές ιδιότητες. Πρώτα απ’ όλα, το pH του είναι ίδιο με αυτό του ανθρώπινου δέρματος, οπότε δεν παρουσιάζει κίνδυνο για κάποιον που έχει αλλεργίες. Επιπλέον, επιτρέπει τη φυσική ροή του αέρα κάνοντας τον αέρα στον χώρο πιο καθαρό κι ευχάριστο. Τέλος, έχει πολύ καλές θερμομονωτικές ιδιότητες και δημιουργεί ένα πολύ ευχάριστο μικροκλίμα στους χώρους που τοποθετείται, δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι χρησιμοποιείται κατά κόρον στα νησιά.

Αποτελούν το κύριο στοιχείο της ξηρής δόμησης: Όπως είπαμε και παραπάνω, η ξηρή δόμηση είναι μια επαναστατική μέθοδος δόμησης που ξεχωρίζει για το πόσο απλή αλλά και πρακτική είναι. Χάρη σε αυτά της τα χαρακτηριστικά, παρουσιάζει όμως και άλλα οφέλη: χάρη στις γυψοσανίδες η ξηρή δόμηση είναι πιο ασφαλής και φιλική προς το περιβάλλον απ’ ότι οι παραδοσιακές δομικές μέθοδοι και τόσο τα υλικά όσο και οι κατασκευές που γίνονται με τη συγκεκριμένη μέθοδο έχουν πολύ μικρό κόστος σε σχέση με τις πιο παραδοσιακές μεθόδους. Οι περισσότεροι διακοσμητές πλέον χρησιμοποιούν σχεδόν αποκλειστικά γυψοσανίδες με μεταλλικό σκελετό όταν πρέπει να κάνουν κατασκευές σε εσωτερικούς χώρους.

Εύκολη και απλή διαδικασία τοποθέτησης: Στην ουσία οι γυψοσανίδες είναι σαν έτοιμα κομμάτια τοίχου, οπότε πολλές φορές το μόνο που έχει να κάνει ένα συνεργείο ανακαίνισης είναι να συνδέσει τα κομμάτια μεταξύ τους για να προκύψει η κατασκευή που επιθυμεί ο πελάτης. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να έχουμε πολύ γρήγορα, χωρίς ταλαιπωρία και σχετικά οικονομικά έναν εντελώς ανανεωμένο και διαφορετικό χώρο.

Οι γυψοσανίδες με απλά λόγια είναι η καλύτερη μέθοδος για την ανακαίνιση εσωτερικών χώρων. Το μόνο που χρειάζεστε για να τις εκμεταλλευτείτε πλήρως είναι φαντασία κι ένα καλό κι έμπειρο συνεργείο.