Η μπανιέρα είναι κάτι που βρίσκεται σχεδόν σε όλα τα μπάνια της χώρας μας και σίγουρα πρόκειται για ένα από τα είδη υγιεινής το οποίο και ταλαιπωρείται περισσότερο μέσα στο μπάνιο.
Το μεγάλο μέγεθος της μπανιέρας και το γεγονός ότι ο λόγος ύπαρξης της είναι να γεμίζει με νερό και γενικά να βοηθάει στο μπάνιο μας, είναι παράγοντες οι οποίοι ευθύνονται για πολλές φθορές αλλά και σπασίματα και άλλες «βλάβες» που βλέπουμε συχνά στις μπανιέρες. Οι φθορές αυτές δεν δημιουργούν μόνο αισθητικά προβλήματα, αλλά μπορούν να μετατρέψουν την μπανιέρα σας σε εστία βρωμιάς, μούχλας και ακόμη και μολύνσεων.
Οι ζημιές και οι φθορές σε μια μπανιέρα συχνά οδηγούν στην αντικατάσταση της, ωστόσο αυτό πλέον είναι κάτι που δεν γίνεται και πολύ συχνά λόγω του μεγάλου κόστους μίας καινούργιας μπανιέρας. Τα καλά νέα είναι ότι αν και η δική σας μπανιέρα έχει παλιώσει κι έχει ζημιές, πλέον δεν είναι ανάγκη να την πετάξετε! Η επισκευή μπανιέρας είναι πλέον εφικτή και μπορεί πραγματικά να κάνει ακόμη και μία σκουριασμένη και πολύ παλιά μπανιέρα σαν καινούργια. Ας δούμε με λίγα λόγια πως γίνεται.
Προετοιμασία της μπανιέρας
Το υλικό το οποίο καλύπτει τη μπανιέρα σας λέγεται σμάλτο. Οι περισσότερες ζημιές σε μια μπανιέρα στην ουσία προκαλούνται από την βίαιη αφαίρεση του εν λόγω υλικού από κάποια σημεία της. Αυτό μπορεί να γίνει είτε από χτυπήματα είτε απλά με τη πάροδο του χρόνου. Η επισκευή μπανιέρας στην ουσία είναι η επικάλυψη της με νέο σμάλτο έτσι ώστε να γίνει και πάλι ομοιόμορφο και να μην φαίνονται τα όποια προβληματικά σημεία. Εννοείται πως το σμάλτο είναι αυτό που κρατάει την υγρασία αλλά και τους επιβλαβείς οργανισμούς μακριά από τη μπανιέρα σας.
Η διαδικασία επισκευής λοιπόν ξεκινά με τη προετοιμασία. Σε πρώτη φάση η μπανιέρα πρέπει να τριφτεί με γυαλόχαρτο έτσι ώστε όλη η επιφάνεια της να γίνει ομοιόμορφη. Εννοείται ότι στα προβληματικά σημεία θα πρέπει να επιδειχθεί ιδιαίτερος ζήλος αλλά και προσοχή κατά το τρίψιμο. Γενικά, τα προβληματικά σημεία θα αποτελούν τον «οδηγό» για το τρίψιμο της υπόλοιπης μπανιέρας σας. Σε αυτή τη φάση θα πρέπει να καλύψετε με ταινία το σιφόνι της μπανιέρας αλλά και τα σημεία στα οποία εφάπτεται στον τοίχο, έτσι ώστε να μην γεμίσετε τον τοίχο σας λεκέδες από αστάρι και σμάλτο.
Αφού τελειώσετε με το τρίψιμο, θα πρέπει να περάσετε ΟΛΗ τη μπανιέρα με ένα ειδικό αστάρι και να περιμένετε περίπου έξι με οχτώ ώρες για να στεγνώσει καλά. Προσοχή στα σημεία που αναφέραμε στη παραπάνω παράγραφο. Αφού στεγνώσει καλά το αστάρι, μπορείτε να περάσετε στο επόμενο στάδιο.
Ανανέωση του σμάλτου
Το σμάλτο συνήθως διατίθεται σε κουβάδες παρόμοιους με αυτούς της μπογιάς και γενικά, η τοποθέτηση του γίνεται με τον ίδιο τρόπο. Απλά χρησιμοποιείστε ένα ρολό για να καλύψετε τις μεγάλες επιφάνειες της μπανιέρας σας με το σμάλτο κι ένα πινέλο για τις λεπτομέρειες. Θα πρέπει να δείξετε ιδιαίτερη προσοχή στα σημεία που αναφέραμε και παραπάνω. Για να έχετε ένα καλό και σωστό αποτέλεσμα, θα πρέπει να περάσετε σίγουρα δύο χέρια τουλάχιστον και να αφήσετε το υλικό να «ξεκουραστεί» για αρκετές ώρες. Εννοείται ότι σε αυτή τη φάση μπορείτε να επιλέξετε και άλλο χρώμα σμάλτου για να ανανεώσετε ακόμη πιο πολύ τη μπανιέρα σας.
Εδώ να αναφέρουμε ότι για πολύ μικρά χτυπήματα και φθορές μπορείτε να βρείτε ειδικά κιτ επιδιόρθωσης στην αγορά τα οποία μοιάζουν με μπουκαλάκια σβηστικού και δουλεύουν με τον ίδιο τρόπο. Απλά φροντίσετε να διαβάσετε καλά τις οδηγίες και να τις εφαρμόσετε όσο το δυνατόν πιο πιστά. Εννοείται ότι αυτά τα κιτ δεν θα σας παρέχουν ένα ομοιόμορφο και τέλειο αποτέλεσμα, αλλά σίγουρα θα καλύψουν τις όποιες μικρές ατέλειες και οι επιδιορθώσεις δεν θα φαίνονται παρά μόνο α πλησιάσει πολύ κανείς σε αυτές.